Curatenia din bucatarie

Un proverb spune ca “aceasta incapere este oglinda gospodinei”. Aici isi petrece familia o mare parte din timpul in care este impreuna. De obicei primavara bucataria se zugraveste si se curata total. Cum se procedeaza? Aveti doua variante: scoateti mobilierul sau il acoperiti, pentru a nu munci ulterior mai mult dupa zugraveala la scoaterea petelor. Daca tavanul sau peretii au mucegai, spalati de mai multe ori cu apa calda, iar la final cu apa calda si sapun, si din nou cu apa curata, pana nu mai ramane nici o pata. Aplicati apoi lavabila sau varul functie de preferinta. Faianta se va spala cu apa si otet. Ferestrele din bucatarie se spala cu apa si otet, in care se adauga petrol lampant pentru a bara drumul mustelor. Se mai pot spala cu apa si bicarbonat.
– Lemnaria usilor si ferestrelor se spala cu apa si sapun
– Pentru albirea perdelei folositi apa si praf de copt la spalare.
– Este recomandata o perdea colorata in bucatarie pentru a da o nota de bunadispozitie.
– Daca aveti mocheta aceasta se va curata cu apa calda, putin otet si sapun ras, iar mai apoi se clateste cu apa calda.
– Eventualele pete de cerneala de pe covor se freaca cu o felie de lamaie, iar apoi se spala cu apa fierbinte si mult sapun.
Petele de ceara se incalzesc cu foehn-ul, apoi se absorb cu o sugativa.
– Pentru a inviora culorile mochetei dupa ce a fost curatata in prealabil, se presara sare si se lasa o ora, iar apoi se aspira.
– Daca aveti dusumele acestea se spala usor cu ceai rusesc rece. Daca sunt patate de grasime, dusumelele se ung cu spuma de sapun si se lasa 24 de ore dupa care se spala cuinfuzie de musetel.
– Chiuvetele din fonta patate de zat de cafea se curata cu suc de lamaie si sare (o lingurita suc de lamaie cu o lingurita de sare) sau cu alcool.
Chiuveta emailata se spala cu apa cu soda de rufe.
Chiuveta de inox se spala cu sifon si se sterge cu o carpa moale pentru a nu ramane pete sau cu otet , lamie.
– Daca pe aragaz sunt pete de grasime turnati apa rece pentru a se intari, iar apoi radeti cu cutitul. Restul se va curata simplu.
– Daca laptele a dat in foc presarati sare peste acesta si lasati sa actioneze. Spalati apoi cu apa si va disparea si mirosul.
Petele arse de pe aragaz se vor curata usor cu apa sapunita amestecata cu spirt.

Petele de pe soba de gatit se sterg usor cu o jumatate de lamaie si apoi cu o panza inmuiata in putin ulei.

Aragazul se poate unge dupa ce a fost spalat, cu o solutie compusa din praf negru, umezit cu apa si otet.
– Faianta se spala cu o solutie de sapun in apa(placile ingalbenite se vor albi), dupa care se freaca cu un tampon cu apa tare.
Petele de pe faianta se spala cu apa fierbinte cu atet.
Clantele nichelate se curata cu apa fierbinte, in care se dizolva sapun.
musamaua se spala cu un burete inmuiat in apa cu otet, dupa care se sterg cu o solutie de apa si lapte in parti egale si se lustruieste cu o carpa moale.
– Pentru ai da stralucire, musamaua se freaca cu un galbenus de ou, se sterg cu apa calda, se usuca cu un burete, iar apoi se freaca cu un albus.
Tapiteria sau pernele din vinil se curata cu apa cu apa cu bicarbonat, apoi cu panza uscata.
Vasele emailate patate cu fructe se fierb in apa sarata, in care se adauga 2-3 cartofi.
Oalele din aluminiu inegrite se fierb in apa cu otet in parti egale.
Vasele din aluminiu se spala cu sapun si apa calda. NICI INTR-UN CAZ CU SODA. Se sterg imediat, pentru a nu ramane patate.
Vasele de bucatarie cu grasime se curata cu praf de bicarbonat de sodiu.
Vasele si tigaile din teflon se curata daca se fierb inele timp de 15 minute pref de copt(2 plicuri la o ceasca cu apa)
– Daca laptele s-a ars pe fundul unei oale se va curata daca fierbeti in ea o ceapa.
Oalele din inox isi vor recapata luciul de la inceput daca sunt frecate cu o lamaie taiata in doua, apoi lustruite cu o carpa moale.
Oalele afumate de funingine se fierb cca. 20 minute cu cenusa in apa, in care se pun si cateva linguri de soda.
Vasele de teflon se spala numai cu un burete special pentru teflon, dupa care se ung cu putin ulei. La gatit, se amesteca in ele cu o lingura de lemn, pentru a nu se zgaria.
Cosuletele din rachita se spala in apa cu sare.
Piatra depusa pe fundul ceainicului se dizolva fierband in el otet.

Sursa:  artacurateniei.ro

Explore posts in the same categories: Casa.Gradina

Lasă un comentariu